Gulyásleves recept

Gulyásleves zöldborsóval

  Hozzávalók   50 dkg sertés lapocka1 nagy fej vöröshagyma3 evőkanál olíva olaj40 dkg burgonya3 szál sárgarépa2 szál fehérrépa30 dkg zöldborsó (friss vagy mirelit)1 kis zellergumó1-1 paradicsom és étkezési paprika (vagy 10 dkg lecsó)fűszerek: só, őrölt bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, petrezselyemzöld   Elkészítés A húst kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk. A felforrósított… Tovább »

Vaddisznó-gulyás

Hozzávalók   1 kg vaddisznó hús (apró hús vagy gulyáshús)4 szál sárgarépa,1 kisebb zeller1 kg burgonya15 dkg kenyérszalonna2 fej vöröshagyma1 evőkanál olívaolaj4-5 gerezd fokhagyma2-2 db paradicsom és étkezési paprikafűszerek: só, őrölt kömény fűszerpaprika, 12 db borókabogyó, 2 db babérlevél, lestyán   Elkészítés   Ha egyben van a húsunk, felkockázzuk. A vöröshagymát aprítjuk, a megtisztított zellert… Tovább »

Tyúk-gulyás

  Hozzávalók   1 egész tyúk, belsőségekkel együtt2 fej vöröshagyma6 evőkanál olívaolaj2-3 gerezd fokhagyma1 cs vegyes zöldség1 kg burgonya20 dkg lecsó (vagy 2 db paradicsom és 4 db étkezési paprika)fűszerek: só, őrölt bors, fűszerpaprika, 1 kávéskanál köménymag 1 db tojás4-5 evőkanál liszt2 csipet só   Elkészítés   A megtisztított tyúkot feldaraboljuk (aki nem szereti a… Tovább »

Velős gulyás ínyenceknek

  Hozzávalók   50 dkg borjú hús15-20 dkg borjú velő1 fej vöröshagyma3-4 evőkanál olívaolaj2-3 gerezd fokhagyma15 dkg gomba3 szál sárgarépa2 szál fehérrépafűszerek: só, őrölt bors, őrölt kömény, fűszerpaprika, mustár, tárkony Elkészítés   A húst kockázzuk fel, a hagymákat megtisztítjuk és felaprítjuk. A felforrósított olajban megdinszteljük a vöröshagymát, beletesszük a fokhagymát, majd rádobjuk a húst, és… Tovább »

Halgulyás

Hozzávalók   60 dkg halfilé (afrikai harcsa, busa, ponty; akár vegyesen is)1 fej vöröshagyma2 evőkanál olívaolaj3 szál sárgarépa4 db burgonya3 db halászlé kockafűszerek: só, bors, fűszerpaprika1 db erős zöld paprika   Elkészítés   A halfiléket felkockázzuk. A vöröshagymát aprítjuk, a sárgarépát és a paprikát felkarikázzuk, a burgonyát kockákra vágjuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk… Tovább »

Csángó gulyás

  Hozzávalók   60 dkg marha lábszár 2 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olívaolaj 2-2 paradicsom és étkezési paprika fűszerek: só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény, majoránna 60 dkg savanyú káposzta 10 dkg rizs 1 kis pohár tejföl   Elkészítés   A húst kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paradicsomról… Tovább »

Palóc szarvasgulyás

  Hozzávalók   1 kg szarvas hús 1 fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olívaolaj 2 dl vörösbor 1 kg burgonya 30 dkg zöldbab 1 db erős zöldpaprika fűszerek: só, bors, fűszerpaprika, majoránna, őrölt kömény, 6-8 db borókabogyó, rozmaring, kakukkfű   Elkészítés   A húst felkockázzuk, leöntjük forró (de nem forrásban lévő) vízzel, majd… Tovább »

Gombás gulyásleves

Folytassuk kalandozásunkat a gulyáslevesek világában. Ezúttal gombával készítjük. Hozzávalók     50 dkg marha lábszár 2 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olívaolaj 30 dkg apró barna csiperke gomba 3 szál sárgarépa 6 db burgonya fűszerek: só, bors, őrölt kömény, 1 db babérlevél 1 csokor petrezselyemzöld 3 dl vörösbor   Elkészítés   A húst… Tovább »

Főzzünk a szabadban!

Az, hogy vége a nyárnak, nem jelenti azt, hogy ne lehetne még a szabadban sütni/főzni. Személy szerint jobban is szeretem ilyenkor a bográcsozást, mert kevesebb repülő rovarral kell megküzdeni, és a ruha sem olvad le rólunk a tűző nap hiánya miatt. Lássunk egy klasszikus bográcsos ételt, melyet bárhogy is készítünk, a végeredmény minden esetben fenséges…. Tovább »

A gulyásleves története

A gulyáslevest kifejezetten magyar ételkülönlegességként ismerik szerte a világon. Nagy közkedveltségnek örvend mind a hazai, mind a külföldi konyhákban, valóságos nemzeti jelképpé vált. A gulyásleves a „valódi” gulyás távoli rokona, elkészítési módja inkább a pörköltre hasonlít; kimondottan a polgári konyha szülötte. 1886-ban említik először, és az 1900-as évek elejétől kezdve a gulyás alatt már egyre inkább… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!