Vaddisznó-gulyás
Hozzávalók
1 kg vaddisznó hús (apró hús vagy gulyáshús)
4 szál sárgarépa,
1 kisebb zeller
1 kg burgonya
15 dkg kenyérszalonna
2 fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
4-5 gerezd fokhagyma
2-2 db paradicsom és étkezési paprika
fűszerek: só, őrölt kömény fűszerpaprika, 12 db borókabogyó, 2 db babérlevél, lestyán
Elkészítés
- Ha egyben van a húsunk, felkockázzuk. A vöröshagymát aprítjuk, a megtisztított zellert és a szalonnát apró kockákra vágjuk. A borókabogyókat egy kés lapjával megnyomkodjuk. A hámozott paradicsomot és a paprikát felaprítjuk.
- Az olajon elkezdjük pirítani a szalonnát, rátesszük a zellert, paradicsomot, és paprikát. Sózzuk, megszórjuk a köménnyel és beletesszük a babérlevelet, borókát, és a lestyánt. 10-15 percig összefőzzük. Beletesszük a húst, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. 2-2,5 órát főzzük, amíg a hús megpuhul.
- Ezalatt megtisztítjuk a sárgarépát és a burgonyát. Előbbit karikákra-, utóbbit kockákra vágjuk.
- Amikor a hús puha, beletesszük a sárgarépát, majd amikor forrt egyet, mehet bele a krumpli is. Ennek a tetejére szórunk egy evőkanál fűszerpaprikát, majd felöntjük vízzel (hagyjuk, hogy a paprika főzés közben keveredjen el, ne kevergessük). Készre főzzük.
Friss kenyérrel, vagy akár pogácsával is tálalhatjuk.
Az epekőoldó hatású lestyánról itt olvashatsz bővebben.
Jó étvágyat kívánok!