Vadgulyás

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

1,5 kg vad hús (szarvas, őz, vaddisznó)

A pácléhez

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 kicsi zeller (vagy egy nagynak a fele)

3-3 dl vörösbor és víz

fűszerek: majoránna, borsikafű, borókabogyó

3 evőkanál olívaolaj

2 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

2 db paradicsom

1 db étkezési paprika

fűszerek: só, fűszerpaprika

Elkészítés

  1. A húst kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk (a zellert apró kockákra).
  2. A bort és a vizet összekeverjük egy lábasban, és beletesszük a zöldségeket, a húst, és a fűszereket. Felforraljuk, majd kihűtjük. Egy éjszakára (vagy akár 24 órára) hűtőbe tesszük.
  3. A hagymákat megpucoljuk, és aprítjuk. A hámozott paradicsomot és a paprikát felkockázzuk.
  4. A húskockákat kiszedjük a pácléből, félretesszük. A zöldségeket is kiszedjük a léből, és pürésítjük.
  5. A felforrósított olajban üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, rádobjuk a fokhagymát, és beletesszük a lecsöpögtetett húst. Pár percig pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és sózzuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és a zöldségpürét. Felöntjük annyi páclével, ami épp csak ellepi (inkább kevesebbet tegyünk bele, és főzés közben pótoljuk, ha szükséges, mert ez egy sűrű gulyás).
  6. 2-2,5 órán keresztül főzzük, amíg a hús megpuhul (a főzési idő függ a hús fajtájától és a állat életkorától is).
  7. Amikor a hús megpuhult, megkóstoljuk a szaftját, ha szükséges utánafűszerezzük sóval és borsikafűvel.

Zsemlegombóccal tálaljuk.

A borókabogyó emésztést elősegítő fűszer, ezért kiválóan alkalmas a “nehezebb” vörös húsok ízesítésére. Egyéb érdekességet itt olvashatsz róla.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »