Hozzávalók
1,5 kg vad hús (szarvas, őz, vaddisznó)
A pácléhez
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kicsi zeller (vagy egy nagynak a fele)
3-3 dl vörösbor és víz
fűszerek: majoránna, borsikafű, borókabogyó
3 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 db étkezési paprika
fűszerek: só, fűszerpaprika
Elkészítés
- A húst kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk (a zellert apró kockákra).
- A bort és a vizet összekeverjük egy lábasban, és beletesszük a zöldségeket, a húst, és a fűszereket. Felforraljuk, majd kihűtjük. Egy éjszakára (vagy akár 24 órára) hűtőbe tesszük.
- A hagymákat megpucoljuk, és aprítjuk. A hámozott paradicsomot és a paprikát felkockázzuk.
- A húskockákat kiszedjük a pácléből, félretesszük. A zöldségeket is kiszedjük a léből, és pürésítjük.
- A felforrósított olajban üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, rádobjuk a fokhagymát, és beletesszük a lecsöpögtetett húst. Pár percig pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és sózzuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és a zöldségpürét. Felöntjük annyi páclével, ami épp csak ellepi (inkább kevesebbet tegyünk bele, és főzés közben pótoljuk, ha szükséges, mert ez egy sűrű gulyás).
- 2-2,5 órán keresztül főzzük, amíg a hús megpuhul (a főzési idő függ a hús fajtájától és a állat életkorától is).
- Amikor a hús megpuhult, megkóstoljuk a szaftját, ha szükséges utánafűszerezzük sóval és borsikafűvel.
Zsemlegombóccal tálaljuk.
A borókabogyó emésztést elősegítő fűszer, ezért kiválóan alkalmas a “nehezebb” vörös húsok ízesítésére. Egyéb érdekességet itt olvashatsz róla.
Szia!
Szimpatikus recept, tetszik. Javaslom megtekinteni a https://csirkemell.cafeblog.hu/ oldalt.