Gulyásleves recept

Vadgulyás

fotó: pixabay.com

 

Hozzávalók

 

1,5 kg vad hús (szarvas, őz, vaddisznó)

A pácléhez

2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kicsi zeller (vagy egy nagynak a fele)
3-3 dl vörösbor és víz
fűszerek: majoránna, borsikafű, borókabogyó

3 evőkanál olívaolaj
2 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 db étkezési paprika
fűszerek: só, fűszerpaprika

 

Elkészítés

 

  1. A húst kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk (a zellert apró kockákra).
  2. A bort és a vizet összekeverjük egy lábasban, és beletesszük a zöldségeket, a húst, és a fűszereket. Felforraljuk, majd kihűtjük. Egy éjszakára (vagy akár 24 órára) hűtőbe tesszük.
  3. A hagymákat megpucoljuk, és aprítjuk. A hámozott paradicsomot és a paprikát felkockázzuk.
  4. A húskockákat kiszedjük a pácléből, félretesszük. A zöldségeket is kiszedjük a léből, és pürésítjük.
  5. A felforrósított olajban üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, rádobjuk a fokhagymát, és beletesszük a lecsöpögtetett húst. Pár percig pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és sózzuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és a zöldségpürét. Felöntjük annyi páclével, ami épp csak ellepi (inkább kevesebbet tegyünk bele, és főzés közben pótoljuk, ha szükséges, mert ez egy sűrű gulyás).
  6. 2-2,5 órán keresztül főzzük, amíg a hús megpuhul (a főzési idő függ a hús fajtájától és a állat életkorától is).
  7. Amikor a hús megpuhult, megkóstoljuk a szaftját, ha szükséges utánafűszerezzük sóval és borsikafűvel.

Zsemlegombóccal tálaljuk.

 

A borókabogyó emésztést elősegítő fűszer, ezért kiválóan alkalmas a “nehezebb” vörös húsok ízesítésére. Egyéb érdekességet itt olvashatsz róla.

 

Jó étvágyat kívánok!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Egészségtudatos says:

    Szia!

    Szimpatikus recept, tetszik. Javaslom megtekinteni a https://csirkemell.cafeblog.hu/ oldalt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!