Babgulyás
Ha gulyást készítünk, akkor igaz az állítás, mely szerint bográcsban és nagyobb mennyiségben főzve a legfinomabb. A babgulyást én is mindig bográcsban főzöm, de természetesen a tűzhelyen elkészült étel is nagyon finom.
Hozzávalók
50 dkg marhahús (lábszár)
1 db füstölt csülök (hátsó)
50 dkg szárazbab
2 fej vöröshagyma
3-5 evőkanál olívaolaj
3-5 gerezd fokhagyma
2-2 paradicsom, étkezési paprika
fűszerek: só, borsikafű, babérlevél, fűszerpaprika
A csipetkéhez
1 tojás
3-4 evőkanál liszt
só, petrezselyemzöld
Elkészítés
- Előző este áztassuk be a babot és a csülköt külön-külön.
- A marhahúst és a füstölt csülköt kockára vágjuk, a hámozott paradicsomot, és a paprikát kockázzuk, a vöröshagymát aprítjuk, a fokhagymát préseljük.
- A forró olajban megdinszteljük a vöröshagymát, majd rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, összekeverjük, majd beletesszük a fokhagymát, paradicsomot, és a paprikát. Fűszerezzük (a sóval óvatosan a füstölt hús miatt), és alacsony hőfokon 1 órán keresztül főzzük.
- Amikor a hús félig megpuhult hozzátesszük a füstölt csülköt és a babot, és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
- Mialatt készre fő, meggyúrjuk a csipetkét. Amikor a hús és a bab is puha, a meggyúrt tésztát belecsipkedjük, és amikor az utolsó csipetke is bekerült a lábosba, onnantól számolva 20 perc múlva elzárjuk.
Friss kenyérrel tálaljuk.
A borsikafű teáját többek között alacsony vérnyomásra ajánlják fogyasztani. Hogy mi mindenre jó még, arról itt olvashatsz bővebben.
Jó étvágyat kívánok!