Babgulyás

Ha gulyást készítünk, akkor igaz az állítás, mely szerint bográcsban és nagyobb mennyiségben főzve a legfinomabb. A babgulyást én is mindig bográcsban főzöm, de természetesen a tűzhelyen elkészült étel is nagyon finom.

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

50 dkg marhahús (lábszár)

1 db füstölt csülök (hátsó)

50 dkg szárazbab

2 fej vöröshagyma

3-5 evőkanál olívaolaj

3-5 gerezd fokhagyma

2-2 paradicsom, étkezési paprika

fűszerek: só, borsikafű, babérlevél, fűszerpaprika

A csipetkéhez

1 tojás

3-4 evőkanál liszt

só, petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. Előző este áztassuk be a babot és a csülköt külön-külön.
  2. A marhahúst és a füstölt csülköt kockára vágjuk, a hámozott paradicsomot, és a paprikát kockázzuk, a vöröshagymát aprítjuk, a fokhagymát préseljük.
  3. A forró olajban megdinszteljük a vöröshagymát, majd rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, összekeverjük, majd beletesszük a fokhagymát, paradicsomot, és a paprikát. Fűszerezzük (a sóval óvatosan a füstölt hús miatt), és alacsony hőfokon 1 órán keresztül főzzük.
  4. Amikor a hús félig megpuhult hozzátesszük a füstölt csülköt és a babot, és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
  5. Mialatt készre fő, meggyúrjuk a csipetkét. Amikor  a hús és a bab is puha, a meggyúrt tésztát belecsipkedjük, és amikor az utolsó csipetke is bekerült a lábosba, onnantól számolva 20 perc múlva elzárjuk.

Friss kenyérrel tálaljuk.

A borsikafű teáját többek között alacsony vérnyomásra ajánlják fogyasztani. Hogy mi mindenre jó még, arról itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »