Ha gulyást készítünk, akkor igaz az állítás, mely szerint bográcsban és nagyobb mennyiségben főzve a legfinomabb. A babgulyást én is mindig bográcsban főzöm, de természetesen a tűzhelyen elkészült étel is nagyon finom.
fotó: pixabay.com
Hozzávalók
50 dkg marhahús (lábszár)
1 db füstölt csülök (hátsó)
50 dkg szárazbab
2 fej vöröshagyma
3-5 evőkanál olívaolaj
3-5 gerezd fokhagyma
2-2 paradicsom, étkezési paprika
fűszerek: só, borsikafű, babérlevél, fűszerpaprika
A csipetkéhez
1 tojás
3-4 evőkanál liszt
só, petrezselyemzöld
Elkészítés
- Előző este áztassuk be a babot és a csülköt külön-külön.
- A marhahúst és a füstölt csülköt kockára vágjuk, a hámozott paradicsomot, és a paprikát kockázzuk, a vöröshagymát aprítjuk, a fokhagymát préseljük.
- A forró olajban megdinszteljük a vöröshagymát, majd rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, összekeverjük, majd beletesszük a fokhagymát, paradicsomot, és a paprikát. Fűszerezzük (a sóval óvatosan a füstölt hús miatt), és alacsony hőfokon 1 órán keresztül főzzük.
- Amikor a hús félig megpuhult hozzátesszük a füstölt csülköt és a babot, és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
- Mialatt készre fő, meggyúrjuk a csipetkét. Amikor a hús és a bab is puha, a meggyúrt tésztát belecsipkedjük, és amikor az utolsó csipetke is bekerült a lábosba, onnantól számolva 20 perc múlva elzárjuk.
Friss kenyérrel tálaljuk.
A borsikafű teáját többek között alacsony vérnyomásra ajánlják fogyasztani. Hogy mi mindenre jó még, arról itt olvashatsz bővebben.
Jó étvágyat kívánok!
Szia! Ez egy nagyon remek bejegyzés, amint lehetőségem lesz rá,elkészítem ezt az ételt. Addig is ajánlom nektek a https://karaj.cafeblog.hu oldalt, ahol szintén igen hasznos bejegyzések vannak.