Vörösboros gulyás
Hozzávalók
60 dkg marha lábszár
4 szál sárgarépa
2 fej vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
4-5 dl vörös bor
fűszerek: só, őrölt bors, őrölt kömény, morzsolt zsályalevél
Elkészítés
- A húst kockázzuk, a sárgarépát karikázzuk, a vöröshagymát aprítjuk, a fokhagymát pedig préseljük. A paradicsomról húzzuk le a héját, és kockázzuk fel.
- A felforrósított olajban pároljuk meg a hagymát, tegyük rá a fokhagymát, majd dobjuk rá a húst, és fehéredésig pirítjuk. Amikor annyi levet engedett ami ellepi, tegyük bele a paradicsomot, és fűszerezzük be. Alacsony hőfokon pároljuk 1,5 órán keresztül. Az elpárolgott folyadékot vörösborral pótoljuk.
- Ezután adjuk hozzá a sárgarépát és főzzük további 1 órán keresztül. A folyadékot folyamatosan pótoljuk a borral vigyázva arra, hogy ez egy sűrű gulyás. Amikor a hús megpuhult megkóstoljuk, ha szükséges utánafűszerezzük.
Friss kenyérrel és tejföllel, vagy főtt burgonyával tálaljuk.
A zsálya amellett, hogy kiváló fűszere a marhahúsoknak, torokfájásra is ajánlott. Egyéb érdekességeket itt olvashatsz róla.
Jó étvágyat kívánok!