Pincegulyás

forrás: pixabay.com

Hozzávalók

1 kg marha lábszár

10 dkg füstölt szalonna

15 dkg kolozsvári szalonna

1 evőkanál olaj

2 fej vöröshagyma

4 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

70 dkg burgonya

1-1 db étkezési paprika és paradicsom

1 evőkanál mustár

fűszerek: só, bors, fűszerpaprika, 3 db babérlevél, őrölt kömény, tárkony, kakukkfű, lestyán

2-3 szál zeller zöld

1 csomag petrezselyemzöld

2 dl száraz vörösbor

Elkészítés

  1. A húst apró kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, ízlés szerint daraboljuk, a vöröshagymát aprítjuk. A füstölt szalonnát kockára-, a kolozsvárit csíkokra vágjuk.
  2. Az olajra tesszük a füstölt szalonnát, üvegesre pirítjuk. Ekkor rádobjuk a kolozsvári szalonnát, és mikor elkezdett pirulni, beletesszük a vöröshagymát is. Ha a hagyma jól megpirult, hozzáadjuk a sárga-, és fehérrépát is, majd az étkezési paprikát és a meghámozott paradicsomot is. Beszórjuk a fűszerpaprikával és rádobjuk a húst is.
  3. Amikor a hús levet eresztett, alacsony hőfokon párolni kezdjük a saját levében. Ne tegyünk hozzá sem folyadékot, sem fűszert.
  4. 2-2,5 óra párolás után beletesszük a mustárt, és a fűszereket. A sóval óvatosan bánjunk, mert mindkét szalonna sós, vagyis előbb kóstolni, azután sózni, ha szükséges! Összekeverjük a fűszerekkel, pár percig rotyogtatjuk.
  5. Beletesszük a nagyobb kockákra vágott burgonyát azzal a lével együtt, amiben addig állt. Felforraljuk. Ezután tesszük bele az aprított zeller-, és petrezselyemzöldet, óvatosan megkeverjük, és készre főzzük.
  6. Amikor a burgonya is megpuhult, ráöntjük a vörösbort, 1-2 percig forraljuk, majd letakarva 15-20 percig állni hagyjuk (ekkor már nem főzzük).

Kenyeret és vörösbort kínálhatunk mellé.

A lestyán széleskörű felhasználhatóságáról itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: ,
Tovább a blogra »