Palóc szarvasgulyás

forrás: pixabay.com

Hozzávalók

1 kg szarvas hús

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

3 evőkanál olívaolaj

2 dl vörösbor

1 kg burgonya

30 dkg zöldbab

1 db erős zöldpaprika

fűszerek: só, bors, fűszerpaprika, majoránna, őrölt kömény, 6-8 db borókabogyó, rozmaring, kakukkfű

Elkészítés

  1. A húst felkockázzuk, leöntjük forró (de nem forrásban lévő) vízzel, majd 1 órára beáztatjuk hideg vízbe (ezáltal mérsékelni lehet a jellegzetes vad ízt).
  2. Az olajon megpirítjuk a hagymákat, majd rátesszük a húst. Pár perc kevergetés után befűszerezzük, felöntjük a vörösborral, majd annyi vizet teszünk rá, hogy bőven ellepje. 2,5-3 órát főzzük.
  3. Amikor a hús majdnem puha, beletesszük az erős paprikát, a felkockázott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Ízlés szerint felöntjük vízzel (ki-milyen sűrű levest kíván készíteni), ha szükséges fűszerezzük, és készre főzzük.

Friss kenyeret kínálunk mellé.

A boróka bogyó a vad ételek és a marhahús fűszere, de emellett a népi gyógyászat is előszeretettel hasznosítja. Erről itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »