Az, hogy vége a nyárnak, nem jelenti azt, hogy ne lehetne még a szabadban sütni/főzni. Személy szerint jobban is szeretem ilyenkor a bográcsozást, mert kevesebb repülő rovarral kell megküzdeni, és a ruha sem olvad le rólunk a tűző nap hiánya miatt. Lássunk egy klasszikus bográcsos ételt, melyet bárhogy is készítünk, a végeredmény minden esetben fenséges.
Bográcsgulyás
Hozzávalók
1 kg marha lábszár
0,5 dl olívaolaj
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
3 szál fehérrépa
5 szál sárgarépa
1 kicsi zellergumó
5-7 szem burgonya
fűszerek: só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt kömény, majoránna, kakukkfű, és 6-8 szem borókabogyó
4-6 dl száraz vörösbor
A csipetkéhez:
1 egész tojás
5-6 evőkanál liszt
só, petrezselyem zöld
Elkészítés
Megrakjuk a tüzet, és kezdhetünk is főzni.
- Az aprított vöröshagymát beletesszük a felforrósított olajba. Üvegesre dinszteljük, hozzárakjuk a fokhagymát, és pár keverés után rádobjuk a felkockázott húst is.
- Amikor a hús levet eresztett, beleteszem az apróra vágott paradicsomot, paprikát, a fűszereket, és felöntöm vörösborral.
- Miközben puhul a hús, megpucolom-, és karikára vágom a zöldségeket (a burgonyát és zellert kockára), majd összegyúrom a csipetkét.
- Ha a hús majdnem teljesen puha, beleteszem a zöldségeket, ha kell felöntöm vízzel és tovább főzöm, esetleg még ízesítem.
- Miután a zöldségek félig megfőttek, belerakom a csipetkét, mellyel készre főzöm a gulyást.
Főzéskor előnyben részesítem a zöld fűszereket – sokfélét és sokat használok- a mesterséges ízesítőkkel szemben. Amellett, hogy a marhahúshoz remekül illik a kakukkfű, az emésztésünkre is kiváló hatással van. Erről itt olvashatsz bővebben.
Jó étvágyat kívánok!
Szia!
Én is nagyon szeretek a szabadban lenni és segíteni a főzésben, sütésben. Fenséges recept. Javaslom megtekinteni a https://dietas-etelek.blog.hu/ oldalt.